van het geweldige Cambodja naar Vietnam

24 februari 2016 - Ho Chi Minh City, Vietnam

Nou en of ik hem gechillt hebt in Koh Rong! Wat een heerlijk paradijsje om weer even lekker te niksen.. Zo werden twee nachten ook hier al snel weer vier nachten en eigelijk had ik er nog wel een tijdje kunnen vertoeven maar er is meer te doen dan op het strand liggen!

Na z'n drie uurtjes bakkend op het dek stapte ik als een kreeftje van de boot om me te wanen in voor mij het eerste echte paradijselijke eiland gevoel! Samen met het Franse meisje opzoek naar een geschikte slaapplek vonden we al snel twee meiden die ook opzoek waren naar een slaapplek dus zo gezegd, zo gedaan en bungalow voor vier personen aan het strand, veel beter ging het niet meer worden! De eerste avond meteen lekker seafood van de bbq gegeten en natuurlijk wat biertjes gedronken! De volgende twee dagen vooral lekker aan het strand gelegen! Een meisje ging terug naar land dus nu we nog maar met drie waren gingen we opzoek naar een andere goedkopere (ja ik moet ook op de kleintjes letten) bungalow! Ook dit was een fluitje van een cent en we konden verder met genieten van het mooie eiland! De laatste volle dag hebben we nog iets actiefs gedaan namelijk de boottrip! We hebben het hele eiland gezien, heerlijk gesnorkeld, een village bezocht, gevist en natuurlijk gebbqt onder het genot van drank en muziek! De planning was om lichtgevende plankton te zien maar helaas was het maanlicht te fel waardoor we dit niet gezien hebben maar het was een geslaagde dag op de partyboot! De volgende dag zijn we terug naar land gegaan waar we onze laatste avond door hebben gebracht met z'n drieën lekker wat hebben gegeten en gedronken zoals elke dag z'n beetje! De volgende dag was daar dan toch het afscheid van Anna een meisje uit Amerika waar ik het erg goed mee kon vinden! Jammer maar zo gaan die dingen nou eenmaal op reis! Ik ben met het Franse meisje door gereist naar de hoofdstad van Cambodja Phnom Penh en tevens mijn laatste stop in Cambodja! Omdat het te gezellig was in Koh Rong heb ik een bestemming geskipt vandaar maar één stop en niet twee zoals te lezen was in het vorige verhaal. Back to reality kon je wel zeggen, de grote stad met een heftig en duister verleden! Verleden, al is het nog geen 40 jaar geleden.. Ik ben dus naar de killing fields geweest waar ze in 1975, 3 miljoen mensen het leven hebben ontnomen! 3!! miljoen Cambodjanen van de 8 miljoen die het land toen telde! Het is een verschrikkelijk verhaal wat zich daar heeft afgespeeld en is in woorden dan ook niet uit te drukken! Het meeste heftige vond ik 'de boom'! Een boom waar alle cambodjanen tegen aan werden 'gesmeten' en overleden, soms nog half levend in de massagraven gegooid waar tot op de dag van vandaag nog steeds botten, tanden en rest van omhoog komen met heftige regen. De boom en de plek van de massagraven waar op deze plek de enige herinneringen aan deze gruwelijke plek. Verder stond er een erg indrukwekkende gedenkstoren waar op 19 (19 april 1975) verdiepingen alle verschillende schedels te zien waren. Elke schedel had zijn eigen sticker en door de kleur van de sticker kon je zien door welke gruwelijke marteling ze om het leven zijn gebracht!

Na deze eerste heftige indruk gingen we door naar een school wat destijds gebruikt werd als gevangenis! Waar je bij de killing fields alles was verdwenen kon je hier met eigen ogen het gebouw zien zoals het toen was! Honderden 'hokjes' wat gelden als cellen waar het bloed heet is en ze gemarteld werden en uiteindelijk stierven! Deze dag heeft uiteraard veel indruk gemaakt..

De volgende dag koos ik er ook voor om aan het zwembad te gaan liggen en m'n einde van dit geweldige land op een rustige manier af te sluiten!

Het afscheid van Anna was toch maar voor korte duur want ze miste ons en is door gereist om nog een half dag met ons door te brengen om de volgende dag samen naar het vliegveld te gaan en nu echt allebei onze eigen te gaan!

Voor mij was het na 2,5 uur vertraging en een gratis maaltijd tijd om maar Vietnam te vliegen, een vlucht van maar een uur die ineens maar een half uurtje duurde! Het kan hier ook allemaal..

Aangekomen in Vietnam, Ho Chi Minhstad natuurlijk meteen opgelicht door de taxi hoe kan het ook anders! Dus het was tijd om te douche en naar bed te gaan want deze dag beloofde niet veel goeds meer..

De volgende dag lekker op mn gemak een ontbijtje gescoord bij de beste bakker ever! En smiddags ben ik naad de Cu Chi tunnels geweest.. In deze tunnels hielden de Vietnamezen zich schuil tijdens de bombardementen vanuit de USA! Ik weet verder niet heel veel details want de tourguide kon ik na een tijdje niet meer echt serieus nemen! Hij was meer gefocust op het krijgen van mijn nummer, het eten van localfood samen en het regelen van nog een tour met hem als gids! (Maar het is hem gelukt hij heeft me op Facebook gevonden)!
Oke terug op de dingen die ik wel weet en gezien heb! Zo mochten we zelf in de tunnels je kon kiezen tussen 20, 40, 60 of 100 meter maar na 40 meter vond ik het wel genoeg! De Vietnamezen zijn namelijk niet zo groot en het was erg broeierig, maar leuk om mee gemaakt te hebben. Verder hebben we ook de verschillende vallen en technieken gezien die ze gebruikte om de Amerikanen op het verkeerde spoor te zetten of te verwonden!

Na deze trip ben ik wat gaan eten en daarna even een drankje gaan doen! Dat even liep alleen uit op heel veel gratis shots, bier, cocktails en na vier uurtjes slaap was het tijd om nog een dagje cultureel te doen alleen dit keer met een lichte kater! Ik ben naar de Mekong Delta geweest.. Verschillende plekken aan gedaan met een bootje!

Dit was het weer voor nu vanuit Ho Chi Minhstad.. Morgen reis ik door naar Mui Ne, benieuwd wat me daar weer staat te wachten!

Liefs vanuit Vietnam

1. Mam:
    24 februari 2016
    Geweldig Esty..!!
    Doe voorzichtig en tot over paar weken
    Hvj ❤️❤️ Grt